7. Mai 2007

Får man prata med Irans utrikesminister - ja, men

Den islamiska republiken Irans utrikesminister Manouchehr Mottakis är på Sverige-besök. Han för samtal med Carl Bildt och näringsminister Maud Olofsson. Fredrik Reinfeldt tar inte emot för att göra en tydlig markering.

Utanför Utrikespolitiska institutet och Försvarshögskolan hundratals demonstranter. En man har gripits. Exil-iranier är mycket kritisk till besöket.

Det är nyheten.

Frågan är om man ska ha officiella samtal med en representant för Irans nuvarande regering som har gjort sig skyldig till brott mot de mänskliga rättigheterna och som förtrycker stora delar av sitt eget folk?

Det är så lätt att skrika NEJ, inte ska representanter av en demokratisk regering träffa politiker som borde ställas inför internationella eller nationella domstolar eftersom de har människors liv på sitt samvete. Tidigare gjorde jag också det.

Man SKA föra en dialog och man SKA mycket tydligt markera att man har andra värderingar, att man ser mycket allvarligt på brott mot mänskliga rättigheter och att man pga detta INTE gör affärer på alla plan. Man SKA kräva att tortyr avskaffas. Det är inga roliga samtal med dessa herrar, men de är nödvändiga. Man skördar inte heller framgångar. Mottakis kommer inte att säga, "Jaha, det har jag aldrig tänkt på. Vi ska omdelbart släppa tusentals fångar som vi fängslade pga deras politiska eller religiösa tro eller deras sexuella läggning [Iran har dödsstraff för homosexuella]."

Men han får veta vad vi tycker. Maud Olofsson skulle jag gärna höra vad hon säger efter samtalet. Mottakis kommer med största säkerhet inte skaka hand med en kvinna. Han vill ju inte smutsa ner sig.

Keine Kommentare: