20. Mai 2007

Putin har lyckats så bra

När Vladimir Putin blev den nyss avlidne Boris Jelzins efterträdare som president vid millenieskiftet kände bara några få experter hans namn. Den lille mannen från S:t Petersburg som pratar flytande tyska och har en kärlek till asiatiska kampsporter hade dock klara visioner hur han skulle regera landet.

Hans målsättning har hela tiden varit att Ryssland skulle bli en stormakt som den försvunne Sovjetunionen som så många sörjer efter i Ryssland. "Vi har vunnit kriget och ni förlorade det, men i dag ser det ut som om ni har vunnit," sa en ryss till mig för många år sen när inflationen var som högst och hela landet och framför allt de äldre befann sig i en lång uppförsbacke.

Snart stod det klart för Putin att 80-talets Glasnost och Perestrojka som den bara utomlands populäre Gorbachev inledde och Jelzins prestation med många utlandsvistelser där han verkade berusad hade skadat Ryssland.

Så han och hans mannar gjorde allt för att få tyst på den granskande journalistiken som hade blommat upp. När Anna Politkovskajas röst tystades av hittills okända gärningsmän var det ett mord som Kreml kanske inte har beordrat men stämningen som har skapats i landet har bland annat lett till detta.

Putins ungdom, Putinjugend som väcker osköna associationer till begreppet Hitlerjugend och därför har ändrats till "Nasji" (De våra) är en regeringstrogen och regeringsfinansierad skara ungdomar som tycker att Ryssland ska leda världen och att judokan Putin är dess självklara ledare. "Nasji" kallas för "nascister" i vissa grannländer av Ryssland. De beskyller t.e. Estland för fascism i den pågående konflikten om bronssoldaten, men själv använder dem verkligen metoder som tidigare tyska SA eller SS använde innan man tog makten. Belägringen av den estniska ambassaden, sparkar mot den svenske ambassadörens bil är belägg på det. Den ryska polisen hade inga resurser för att skydda ambassaderna.

De har dock alltid haft resurser i överflöd att stoppa all kritik mot presidenten. När EU nu träffade Putin i ryska Samara hindrades bl a f d schackmästaren Garri Kasparov från att resa dit. Hans biljett var ogiltig, påstods det. Skratteretande, men också hånfullt hur den ryska makten beter sig. Kasparov är medlem i alliansen "Det andra Ryssland" som enad försöker bilda en opposition mot Putin och det i deras tycke odemokratiska system som breder ut sig. Ansluten till "Det andra Ryssland" är dock också tämligen odemokratiska rörelser som Nationalbolschewikerna genom deras ordförande Eduard Limonov.

När Tysklands förbundskansler Angela Merkel yttrade EU:s kritik att demonstranterna som icke hade våldsbenägenhet hindrades att ta sig till Samara, svarade Putin att Tyskland hade väl gjort samma sak när G8-mötet hölls i Heiligenhafen. Väl förberedd och beslutsamt att visa hur stark Ryssland har blivit spelar Putin sin roll som en av världens ledare.

Att Ryssland förlorar mycket opinion i Europa och Västvärlden verkar inte intresserar honom och hans manskap längre. Viktigt är först och främst att behålla makten för "nasji", de våra, här alla som tillhör den inre kretsen. Viktigt för opinionen på hemmafronten att Ryssland visar styrka och låter sig inte sägas någonting längre.

Allt för många ryssar tycker att den stora björnen har hukat alltför mycket för västländerna och de vill tillbaka till den forna positionen där grannländerna darrade av rädsla för ryska pansrar och soldater. Nu är det mer ekonomin som talar för Moskva. Hela Europa har lyckats göra sig nästan helt beroende av rysk energi.

Ingen, bokstavligen ingen efter Politkovskajas död, pratar ens längre om det glömda kriget i Tjetjenien. Anna Politkovskaja var den journalist som granskat den ryska arméns rensingar, våldtäkter, misshandel och korruption inom armén i Tjetjenien på ett skoningslöst sätt, väl medveten om att det skapar mäktiga fiender för henne. Efter hennes död, som de ryska myndigheterna inte är särskilt intresserad i att klara upp (finns väl inga resurser, de går åt att hårdbevaka all opposition), är det tyst på den fronten också.

Vladimir Putin har lyckats väldigt bra.

De som inte läst det än rekommenderas Anna Politkovskajas sista bok "Putins Ryssland" som finns i pocket på svenska.

1 Kommentar:

Anonym hat gesagt…

hej!
det är inte bara i grannländer de kallas för nasjister, utan av sina belackare i den ryska oppositionen. det var nog snarare deras ryska motståndare som började kalla dem för det, inte grannländerna. Och det är inte så konstigt, "nasjist" är det naturligaste sättet att bilda ett substantiv av det namnet, och så är det bara en bonus att det låter som en blandning mellan nazist och fascist.
amanda