Sällan har en tidningsartikel på sistone skapat så många blogginlägg än Anders Hjemdahls och Camilla Anderssons debattartikel i Dagens Nyheter. Frisch gebloggt påbörjar den 31:a texten till artikeln.
Johanna Nylander vars blogg "Frihet, fildelning och feminism" jag läser har kommenterat artikeln och redan fått 33 kommentarer vilket kan vara nytt rekord för henne?
Hjemdahl och Andersson jobbar för en organisation som kallar sig UOK (Upplysning om kommunism). En oberoende förening med bl a hedersmedlemmen utrikesministern Carl Bildt och en del utländska främst baltiska politiker.
Till artikeln:
Svenska ungdomarnas kunskap om kommunismen och dess brott mot dem mänskliga rättigheterna är mycket bristfällig och det behöver ändras.
Mycket kort.
Engagemanget som författarna visar är bra, tyvärr finns det en del fel och felaktiga påståenden och dålig formulerade tankar i den.
Röda armen, sägs det, befriade aldrig någon från förtryck. Det var ändå Röda armén med dess 322:a infanteridivision under kommandot av generalöveste Pavel Kurotschkin som marscherade in i förintelselägret i Auschwitz och BEFRIADE fångarna från deras fångenskap och deras av mina tyska landsmän tilltänkta öde.
Det får inte förnekas.
En liten parantes. Kommunisten Pol Pots regime mördade på 1970-talet ca 1 miljon landsmän och landet BEFRIADES av den kommunistiska vietnamesiska armén 1979. Vietnam fick sanktioner av FN och Västvärlden och visst var dem inte demokrater, men dem har med våld befriat Kambodscha från en regime som inget annat land gjorde någonting emot.
Och visst etablerade Sovjet och dess Röda armé med stöd av den fruktade säkerhetstjänsten KGB en diktatur i de baltiska länderna, men man var aldrig i närheten av det vad författarna påstår att Sovjet ville utplåna befolkningen i dessa länder.
Sen några kommentarer till enkäten som Demoskop gjorde för UOK.
90% vet inte vilken huvudstad ligger närmast Stockholm. Det är en 100 000 kronors-fråga för Postkodmiljonären och knappast seriös. Fyra huvudstäder ligger mellan ca 40-45 mils avstånd härifrån och att Tallinn är närmast är knappast kunskap man bör ha.
Hälften vet inte att Berlin är huvudstad i ett land vid Östersjön. Vem har formulerat dessa konstiga frågor? Vad har den frågan f ö att göra med ämnet kommunism? Fråga portugisiska elever efter tre städer som ligger vid Östersjön och I bet de vet kanske en som gör det. När jag fortfarande bodde i Tyskland hade jag en kompis på universitetet (!) som trodde att Oslo låg i Sverige. Det gjorde det ju också men på den tiden hette byn Christiania.
56% svarade "vet ej" på frågan om de anser att samhällen baserade på västerländsk marknadsekonomi är demokratiska. Det är ett mycket klokt svar på ännu en dum fråga. Att liksätta marknadsekonomi med demokrati visar bara hur naiva och okunniga frågeställarna är. Kina har orientierat sig i stort sett efter marknadsekonomiska regler och västliga sådana, adapterat lite, ändrat lite, men i stort sett baserar det kinesiska samhället i miljonstäderna på västerländsk marknadsekonomi. Demokrati?
Samma sak gäller för diktaturer i Sydamerika.
Och sedan skriver författarna att resultaten i deras tvivelaktiga enkät är oacceptabla i ett demokratiskt samhälle och många kommentarer som jag läser i olika bloggar ger skulden till vänstern i Sverige.
Men hallå!
Historie- och geografikunskaperna om andra länder i nästan ALLA länder är bristfälliga, tyvärr. Mycket lär man sig inte i skolan utan utanför skolan, den svenska skolan är inget undantag.
Jag har läst mycket om Sovjets historia, jag har bott i Ryssland strax efter Sovjets fall. Jag vet att Lenin, Stalin och alla Sovjetledare med undantag för Gorbachev har begått brott mot de mänskliga rättigheterna. Men att räkna döda och sedan insinuera att Stalin eller Mao var värre än Hitler är skrämmande. Varje offer är ett offer för mycket. När jag var yngre läste jag Guinness Book of Records som hade Mao som världshistoriens största massmördare i annalerna. Ändå har ingen annan förutom min landsman Adolf Hitler (egentligen ju en österrikare) försökt förinta ett helt folk. Stalin var en av de allra värsta, grymmaste dikatorer som någonsin har levt på den här jorden. Men han var inte ett dugg värre eller bättre än Hitler.
Om allt detta borde ungdomar veta något i grova drag. Allt annat finns att tillgå i böcker och på nätet. Jag hörde inte mycket om Vietnamkriget i skolan eller om dikdaturen i Chile, men när jag blev stor läste jag på eget initativ om det.
Vi behöver inte nya läroböcker. Vi behöver kanske en seriös diskussion vilken form av kunskap som är viktigt att förmedla till nästa generation.
Men då behöver vi artiklar av författare som har läst på bättre än dagens debattörer i DN. Och vi behöver frågeformulär som är genomtänkta och inte flummiga som den de använde sig av.
Och till sist. Jag blev upprörd när DN skrev för några år sen att några svenska vänsterpartister fortfarande hade bilder på Lenin i sina riksdagskontor. Alla borde ha vetat att Lenin låtit mörda tiotusentals människor. Likaså finns det alltid högerpolitiker som har mer förståelse för högerdiktaturer. USA:s utrikespolitik under det kalla kriget baserade på tron att det är bättre att stödja högerdiktaturer än att ett land skulle få en socialistisk eller kommunistisk regering. Allt detta är mycket mer skrämmande än ungdomars ovetande om att Berlin är en huvudstad i ett land som ligger vid Östersjön.
9. Mai 2007
Abonnieren
Kommentare zum Post (Atom)
8 Kommentare:
Ett mycket bra och väl balanserat inlägg. Den välbehövliga -och bristfälliga- upplysningen om det kommunistiska systemets brott riskerar tyvärr att få en konstig bismak p.g.a. vissa debattörers tvivelaktiga agenda. Jag tycker DN-artikeln är ett bra exempel på den saken.
Någon som vet var man kan få tag i hela Demoskopundersökningen?
(Jag bor i centraleuropa och tror att jag vet en del om Europas geografi men jag får erkänna att det var första gången jag tänkt på Berlin som huvudstad i ett Östersjöland. Tallinn prickade jag däremot in. Här är en motfråga: "Vilka två europeiska huvudstäder ligger närmast varandra?")
Bäste Rainer!
Jag håller med dig om att de frågeställningar du belyser verkligen går att diskutera. Tycker det känns aningen onödigt att blanda in frågeställningar om geografi och marknadsekonomi. Låt oss istället koncentrera oss på kommunism.
Jag håller inte med dig om att ungdomar bara borde "veta något i grova drag" om kommunismen och nazismen. Svenska skolans värdegrund stipulerar att eleven ska utbildas i enlighet med demorkratiska värderingar. För att studera demokrati och dess värderingar måste man känna till demokratins motståndare. Jag tror inte att jag går för långt när jag påstår att nazism och kommunism är två av demokratins största motståndare.
Läs gärna mitt blogginlägg på http://bloggenitiden.blogspot.com där jag utvecklar mitt resonemang ytterligare.
Mvh
Att verkligen ha djupa kunskaper om nazismen eller kommunismen käver så otroligt mycket tid och källstudier att det är olämpgligt i skolan. Kollektiviseringen på 1930-talet, mordet på Kirov, rensningarna, processerna där de åtalade erkände att de var sabotörer, fånglägren, Workuta, var ska det sluta?
Debattartikeln i DN har en bra grundidé att det finns ett behov att förmedla mer kunskap om Sovjetunionens och Kinas moderna historia, men den är ytterst dåligt skriven och baserar på en opinionsmätning som är rentav löjligt.
Bakom UOK står den marknadsliberala tankesmedjan TIMBRO som i sin tur är ett dotterbolag till Stiftelsen Fritt Näringsliv som i sin tur finansieras av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. Tidigare chef för TIMBRO var bl a Svenska Dagbladets politiske redaktör PJ Linder.
Med andra ord ligger bakom UOK ett pekuniärt intresse att påverka opinionen mot allt vad representerar vänstern i Sverige, demokratiska partier såsom (s) och (v) inkluderad.
Bengt O!
På A svarar vi här.
På B kan vi inte men vi gissar på Amsterdam och Bryssel!
Det här med Amsterdam och Bryssel är säkert en bra gissning. Ska undersöka saken och återkomma. Annars är din kommentar i din blogg också bra bulten i bo, du sågar artikeln pga dess brist på seriös empirisk forskning.
Bra gissning kanske, men fel!
Kom igen nu, visa att ni inte är kryptokommunister!
Min ursprungliga tanke var faktiskt att man skulle leta lite utifrån Bengt O.:s eget perspektiv och söka svaret där. Men inte ens med denna ganska uppenbara ledtråd klarade jag av att koppla bort min sjuttiotalistiska kryptokommunisim inom mig; tanken av det enade Tjeckoslovakien fanss kvar i mitt undermedvetna.
Kanske är jag på väg att tillfriskna; det slog mig helt plötsligt (ärligt: utan hjälp av intensivstudier av kartboken)att svaret natuligtvis är Wien och Slovakiens huvudstad Bratislava!
Dock inte helt otroligt att en viss persons upplysningskampanj spelat en viss roll för att jag till slut kom på svaret!
Bäste Bult: Du har ju helt rätt naturligtvis. Under min morgonpromenad kan jag se Bratislavas miljonprogrambyggnadssilhuetter om luften är fri från damm och marknära ozon.
Vid ett Stockholmsbesök i december i fjol hörde jag i TV-nyheterna om hur en svensk medborgare satt fast i Tjeckoslovakiens huvudstad Prag utan att få någon hjälp av UD. Dom hittade förmodligen inte Tjeckoslovakien på kartan.
Kommentar veröffentlichen