7. Mai 2007

Sarkozy - en kusin till George Bush

Frankrike har fått en ny president. Vad det innebär för Frankrike, Europa och världen återstår att se.

I alla fall ser man likheter mellan Sarkozy och den amerikanske presidenten George W Bush i sättet de uppträder i offentligheten. Nicolas Sarkozy visar beslutsamhet, han kräver och han sa att ingen kommer att få nånting längre innan man har gjort det som man är skyldig staten och samhället. Det är mycket skådespeleri i det. Segolene Royal har förlorat valet därför att hon är det hon är. Inte socialist, utan kvinna. Fransmännen ville ha en riktig karl som städer upp i förorterna, som skapar jobb, jobb, jobb och som sätter Frankrike åter som en av världens viktigaste länder på kartan. Som är hård och schysst. Meat and potatoes.

En konservativ högervind blåser genom Europa. I Tyskland leder Angela Merkel en stor koalition, i Storbritannien har Labour dåliga opinionssiffror. Sverige har fått en högerregering och nu också Frankrike.

När USA ger sig ut nästa gång för att "befria" ett land de kanske får hjälp av Frankrike.

Valdeltagandet var högt, mellan 84-87% och majoriteten har fått vad den ville ha. Man kan bara hoppas att den inte har anledning att ångra sig så fort som den svenska väljarkåren har gjort som röstat fram en ny regering och vill så gärna byta ut den efter bara några få månader.

Keine Kommentare: