15. August 2007

Heja AIK - grattis Umeå!

Final i svenska cupen på Skytteholms IP i kväll. Knappt 1300 åskådare - jag hade hoppats på mer.

Första halvlek - en besvikelse för AIK som hela den här säsongen. Säkert hade man velat bjuda Umeå på en het match precis som Hammarby lyckades med i söndags.

Men Marta, vem annars, visade sin extraklass och gjorde 1-0 efter bara några minuter efter en försvarsmiss, 2-0 efter en kvart. Inför förbundskaptenens ögon kunde sedan Madelaine Edlund utöka ledninge till 3-0 före halvtid.

Ingen som skulle satsat en slant på AIK. Och jag pratade om vändningar som jag sett genom åren och att vi ikväll inte skulle se en sådan.

Finns det en chans för AIK, frågade Radiosportens reporter Thomas Dennerby som satt bredvid mig. Diplomatiskt svarade han, att om de skulle kunna göra ett snabbt mål så kunde dem kanske komma in i matchen igen. Men jag slår vad att inte heller han trodde på det.

Det snabba målet kom dock. Andra halvleken knappt påbörjat. Hörna för AIK och Laura Kalmari trycker in 1-3. Laura som haft en så svår säsong med en skada som hon laborerade flera veckor med. Bara sju minuter senare frispark AIK och Frida Höglund gör 2-3. Det som inte kunde ske hade skett. AIK var tillbaks i matchen och pressade Umeå ordentligt. Tjejerna sprang planen upp och ner och ännu en gång utmärkte sig Sanna Valkonen med ett härligt försvarsspel, men alla andra gjorde också sitt. Nazanin Vaseghpanah kom in i matchen. Umeå försökte hålla emot och Dennerby lär ha noterat att Anna Paulsson och Karoline Westberg inte visade sin annars höga klass i alla situationer.

Umeå fick problem i alla fasta situationer när både Jessica Julin och Sanna Valkonen gav sig in i vimlet i boxen. Tio minuter före slut hörna för AIK. Och Frida Höglund nickar in kvitteringen: 3-3.

Vilken match, vilken insats.

I båda lagen tänkte man redan säkert på ytterligare en halv timmes spel och Umeå var nära knockout. Men man har sin nummer 60 - världens i särklass bästa fotbollsspelare - Marta Vieira da Silva. Fyra muinuter före slutsignalen ordniarie tid rycker hon ifrån sina motståndare och sätter ett skott som hennes f d lagkompis Sofia Lundgren inte har nån chans på. 3:4. Umeå vinner svenska cupen.

Grattis till Umeå som får tacka Marta och hennes tre mål som gjorde skillnaden i dag.

Men stor respekt för AIK-tjejerna. Det måste kännas bittert att förlora, men laget kan verkligen hålla huvudena höga. En bragd att komma tillbaka från 0-3 till 3-3 och om inte Marta hade funnits...

Samma insats mot Linköping nu på lördag och allt kan hända.