9. August 2007

Inte kan man avskaffa upprättshovslagen

Fredrik Reinfeldt har under sommaren 2006 uttryckt sig för en liberalisering av fildelningspraktiken i Sverige. Man kan inte kriminalisera stora delar av befolkningen, sa Reinfeldt.

Som nybliven statsminister dock la hans regering fram ett förslag som ska möjliggöra för skivbolagen att begära ut ip-adresserna på fildelare. Därmed vill Reinfeldt plötsligt stå fram som EU:s överinspektör mot fildelning. EU:s generaladvokat har sagt att internetleverantörerna inte behöver lämna ut kunduppgifter till bolagen. Men Big Brother Reinfeldt struntar i det han en gång sagt och har tydligen blivit kompis med de stora bolagen.

I dag skriver hans partikamrat och riksdagsledamot Karl Sigfrid en debattartikel i DN där han kräver att upprättshovslagen ska avskaffas och att Reinfeldt ska infria sitt löfte från i somras.

I grunden kan man bara instämma med 30-åriga Sigfrid, men att avskaffa upprättshovslagen går för långt. Legalisera fildelandet, lägg på en avgift för de som laddar ner musik från i dag illegala sidor och gör det legalt att ladda ner musik.

Inte bara Sigrid spelade in musik på kassettband, det gjorde en hel generation och icke var vi några förbrytare som dagens ungdomar. Inte ens när vi gjorde kassettkopior och gav dem vidare till våra kompisar och flickvänner.

Men upprättshovslagen måste bestå. Det skulle leda till ett stort kaos om inte den fanns kvar. Det finns andra möjligheter att avkriminalisera fildelandet.

Keine Kommentare: