4. August 2007

Iran tillämpar iranska lagar

Över 230 personer har gripits vid en "satanisk" fest i en stad utanför Teheran, däribland medborgare av Storbritannien och Sverige.

Polisen har beslagtagit
olämpliga kvinnokläder (det kan vara nästan allt som finns att köpa i svenska klädaffärer), obscena cd-skivor (det kan vara allt man kan handla hos Ginza, MegaStore, CDON osv.).

Alla de huvudansvariga gripna ska straffas, säger åklagaren Farhadi. Det kan bli fängelse, piskning eller i bästa fall böter.

Oavsett om vi tycker att kvinnor och män är jämställda och får bära kläder som de tycker om, får lyssna på den musik som de vill lyssna till mm så har det hänt i Iran där staten tillämpar sina egna lagar.

Vi får bara hoppas att både Sverige och Storbritannien kan få ut sina medborgare utan att de hamnar i fängelse eller blir piskad.

Kommentare:

oleg.bratwald hat gesagt…

DN skriver bl.a följande:

Evenemanget med discjockeyer, bar och konserter aviserades på internet, och lockade därmed många exiliranier som nu är i det forna hemlandet på semester..

För det första kan jag inte förstå hur någon vågar åka på semester till det land de flytt ifrån.

För det andra - så borde rimligtvis en exiliranier känna till Iransk lagstiftning.

För det tredje så är alkohol förbjudet enligt koranen, oavsett var muslimen bor i världen.

Jag låter kall, men det är inte ett dugg synd om dom. Dom belastar UD helt i onödan.

Isak hat gesagt…

äsch, vi ska väl vara glada att landet som de “flydde” ifrån, men som sen tydligen fungerar som semesterort, vill ha tillbaka sina invånare. jag klagar inte!

Andreas hat gesagt…

håller med 110%! åker på semseter till det land de "flytt", visst...

oleg.bratwald hat gesagt…

Tilläg till mitt första inlägg, där jag nämner att jag inte kan förstå hur någon vågar åka på semester till landet de flytt ifrån.

Nu har Nordic Airways och även statliga myndigheter fått kritik från den kurdiska regeringen för att inte flyga "hem" svenskar som befinner sig i norra Irak.

Hallå!! Vart är vi på väg?

Rainer hat gesagt…

Så vitt jag vet utsattes ett plan av Nordic Airways av en beskjutning för någon vecka sen och det ledde till att Nordic Airways inställde flygningar.

Har man svensk pass så är man svensk och oavsett om man heter Massoudi eller Svensson i efternamn har man rättigheterna som är knutna till medborgarskapet.

Men och där instämmer jag, Oleg, man har ju också ett eget ansvar. Inte kan man åka till världens farligaste områden och kräva att staten ska rädda en om man hamnar i farliga situationer.

Åker man till ett land där inbördeskrig råder, så kan man inte skrika efter SAS, Nordic Airways eller svenska staten.

Hoppas att folk lär sig och undviker lädner och regioner där det är farligt. Och att de lär sig att man inte bara har rättigheter (och plikter) utan också ett eget ansvar.