6. August 2007

Köpa hus och lägenhet i Sverige

Efter de senaste dagarnas rapportering i media om att några svenska mäklare tydligen använder sig av lockpriser för att sälja bostäder meddelade justitiedepartementet att det inte finns anledning att se över den sk jordabalken.

Väldigt konstigt detta.

Undrar om det finns andra länder där mäklare inte behöver redovisa att de verkligen fått bud från andra spekulanter. De kan helt enkelt driva upp priset och säga att nån annan har ringt och bjudit 100.000 mer än du.

Minns när vi var ute och skulle köpa villa för några år sen att jag var på en visning av ett hus som hade 1,5 miljoner som utropspris. Mäklaren pratade lite kort med mig och viskade "fast hon kommer inte att sälja för mindre än 1,8". Men varför då gå ut med 1,5 frågade jag och fick ett leende. Vi köpte inte huset.

Det finns många seriösa mäklare vill jag tro, men en hel del oseriösa också. Också sådana som säljer svarta hyreslägenheter i Stockholm under disken. Dags att städa lite i branschen och göra affärer säkrare och tryggare för konsumenterna. Men regeringen tycker inte att man ska göra nåt. Kanske är mäklarna en del av deras väljarkår?


(Dagens Nyheter)

Keine Kommentare: