21. Juli 2007

Ett krig som inte går att vinna

Enligt talibanerna som har tagit två tyska soldater till fånga så har båda dödats i dag efter tidsfristen har gått ut. Talibanerna krävde ett tillbakadragande av alla 3000 tyska soldater i Afghanistan.

Man säger och skriver "dödats" men faktum är att de har mördats. Allt annat vore eufemistiskt. Deras mördare har samtidigt kidnappad mellan 18-23 sydkoreaner eftersom också Sydkorea har soldater i den internationella fredsbevaranda styrkan i landet.

Sverige har mellan 200 och 300 soldater i Afghanistan. Också dem är i stor fara att bli kidnappad och mördat.

När USA och sina allierade inledde kriget i Afghanistan efter attacken mot New York den 11 september 2001 var den snart över. Talibanerna flydde till gränsområdet till Pakistan och huvudstaden Kabul kunde snabbt intas av internationella styrkar i en allians med olika andra afghaniska trupper som har alla olika mål och syften och dels krigar mot varandra.

Det aktuella dubbelmordet och mycket annat som hänt den senaste tiden visar att både Afghanistan och Irak är krig som inte går att vinna. Afghanistan är ett svår tillgängligt land i bergen och den mäktiga röda Sovjetarmén har under 10 år förgäves försökt att besegra de USA-stödda mudjaheddin, guds krigare, som upprustades till tänderna med vapen från väst.

Om man nu skulle dra tillbaka alla internationella styrkor ur landet, skulle talibanerna snabbt åter erövra makten och införa sin stenåldersdiktatur med förbud på musik, fotboll, med krav på att alla män måste ha skägg, med avrättningar av marginella anledningar mm mm, ett skräckvälde utan like.

Afghanistan, det visar dagens mord, är väldigt långt från fred och demokrati. Det enda som skulle kunna hjälpa är att totalt stoppa vapentillförseln till talibanerna. Men alltför många tjänar pengar på detta och är helt skrupelfria.

Nyheter som denna är så skrämmande eftersom alla alternativ som finns, är fel. Drar man tillbaka trupperna, kommer diktaturen och med den de intenationella träningslägren för terrorister tillbaka. Har man landsmän där som jobbar som fredsbevarande eller rent av humanitär hjälp, riskerar man att de blir kidnappad och mördad.

Vad ska man göra?

TILLÄGG: Nu rapporterar tyska UD att en soldat dog i en hjärtattack och att den andre lever. Och att han kanske inte hölls fången av talibaner utan av en stam sydväst om Kabul.
Det ändrar inte mycket i det mesta som jag skrivit ovan. Engagemanget i Afhganistan, både Sverige och Tyskland och de andra ländernas, är extremt riskfull och leder till förlust av människoliv. Fred kommer inte att finnas, men troligen finns inget alternativ, ett tillbakadragande skulle leda till ännu mera problem och ett fruktansvärt lidande för afghanerna.

Keine Kommentare: