Uppsalapolisen och brottsoffer arbetar på ett nytt sätt för att minska gatuvåldet och etta kan vara modell för hela Sverige, skriver DN i dag.
Att införa en krogbuss och att ge information på brickorna i en hamburgerkedja är dock ingen lösning av gatuvåldet som har ökat drastiskt de senaste åren i Sverige.
Magnus Lindgren som jobbar med projektet vid Uppsala polisen säger till tidningen att mer pengar och hårdare tag är ingen lösning till problemet. Polisen säger sig ha det de behöver.
När man är ute på Stockholms gator syns nästan aldrig poliser och det är många utländska besökare som har lagt märke till detta när de jämför med hemländerna. Om det finns en närvaro av poliser, så minskas risken för oprovocerade våldattacker. Och om det finns nånting att frukta när man slår och sparkar ner människor på öppen gata utan den minsta anledningen, minskas risken ytterligare.
I Sverige är det tyvärr så att de ungdomsgäng eller ungdomar som ger sig på folk och väldigt ofta, allt oftare, förorsakar men för livet ör sina offer, har inga konsekvenser att frukta. Det värsta som kan hända att de döms till socialtjänst under några helger.
Mannen som polisen i Uppsala citerar som ett exempel hur brottsoffer och polis samarbetar för att trygga livet i Uppsala län är fortfarande rädd att gå ut på gatan kvälls- och nattetid.
Projektet i Uppsala är bra, det måste finnas ett tryggt sätt att komma hem när man varit på konsert eller krog eller besökt vänner och bekanta. Men det är bara en pytteliten del och det är inte offrens ansvar att förbättra situationen.
Det är staten som har ett ansvar för att människor kan vara tryggt i samhället. Och därför krävs det mer poliser efter år av neddragningar och det krävs en tydlig markering gentemot brottslingarna att staten inte tolererar våldsbrott. Och denna markering ges bara genom att brottslingarna måste veta att de blir åker in om de ger sig på folk.
23. Juli 2007
Abonnieren
Kommentare zum Post (Atom)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen